Monday, April 4, 2011

doa khatam alQuran

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam sebagai pujian daripada orang yang bersyukur dan kesudahan yang baik bagi orang bertaqwa. Solat dan salam ke atas Rasul kami, Nabi Muhammad s.a.w. dan ke atas ahli keluarga dan sekalian para sahabatnya.


Ya Allah, Ya Tuhan kami! Rahmatilah kami dengan Al-Quran dan jadikanlah Al-Quran sebagai pemimpin (imam), cahaya, petunjuk dan rahmat bagi kami. Ya Allah, Ya Tuhan kami! Ingatkanlah kami apa yang kami terlupa daripada ayat-ayat Al-Quran. Ajarkanlah kami daripada Al-Quran apa yang belum kami ketahui. Berikanlah kami kemampuan agar dapat membacanya sepanjang malam dan siang; dan jadikanlah Al-Quran itu perisai kami (untuk menyelamatkan kami di akhirat), wahai Tuhan Sekalian Alam.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Perbaikilah agama kami yang merupakan pengawal urusan kami. Perbaikilah dunia kami yang merupakan tempat hidup kami. Perbaikilah akhirat kami yang merupakan tempat kembali kami; dan jadikanlah kehidupan ini sebagai tambahan dalam setiap kebaikan, serta jadikanlah kematian sebagai istirahat bagi kami daripada segala kejahatan.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikanlah sebaik-baik umur kami pada penghujungnya, sebaik-baik amal pada penyudahannya dan sebaik-baik hari kami hari bertemu dengan-Mu.

Ya Allah, ya Tuhan kami! Kami memohon kepada-Mu kehidupan yang tenang, kematian dalam kebenaran dan tempat kembali yang tidak terhina lagi buruk keadaannya.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Kami memohon kepada-Mu sebaik-baik permohonan, sebaik-baik doa, sebaik-baik kejayaan, sebaik-baik ilmu, sebaik-baik amal, sebaik-baik ganjaran, sebaik-baik kehidupan, sebaik-baik kematian. Tetapkanlah (kaki kami di atas sirat-Mu) serta beratkanlah timbangan kami. Perkuatkanlah iman kami dan tingkatkanlah darjat kami serta terimalah solat serta amalan kami. Ampunkanlah kesalahan-kesalahan kami dan kami memohon kepada-Mu tempat tertinggi dari syurga-Mu.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Kami memohon kepada-Mu apa-apa yang mewajibkan rahmat-Mu, juga apa-apa yang memastikan keampunan-Mu, keselamatan daripada segala dosa, keuntungan daripada segala kebaikan, kemenangan dengan syurga dan pelepasan daripada api neraka.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Perbaikilah akibat dari setiap urusan kami, hindarkanlah kami daripada kehinaan dunia dan azab akhirat.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Kurniakanlah kami rasa takut kepada-Mu, agar dengannya dapat menghalang kami dari melakukan maksiat, kurniakanlah kami ketaatan kepada-Mu, agar dengannya akan mendekatkan kami dengan syurga-Mu, kurniakanlah kami keyakinan yang dapat meringankan musibah dunia yang menimpa kami, berikanlah kami nikmat pendengaran, penglihatan dan kekuatan, selama Engkau masih berikan kehidupan buat kami, dan jadikanlah semua itu warisan kami, bantulah kami dalam menghadapi musuh-musuh kami, janganlah Engkau timpakan musibah dalam agama kami, janganlah Engkau jadikan dunia ini tujuan utama kami, jangan pula Engkau menilai pengetahuan kami serta janganlah Engkau jadikan orang yang tidak mempunyai rasa belas kasihan kepada kami menjadi pemimpin kami.

Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jangan Engkau biarkan kami melakukan sebarang dosa melainkan Engkau mengampunkannya, jangan biarkan kami dalam kebuntuan melainkan Engkau melapangkannya, jangan biarkan kami mempunyai hutang piutang melainkan Engkau (berikan jalan untuk) menyelesaikannya dan jangan ada sebarang hajat dunia mahupun akhirat melainkan Engkau menyempurnakannya, wahai Tuhan Yang Maha Penyayang antara yang penyayang.

Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan lindungilah kami daripada azab neraka.

Selawat dan salam yang tidak terhingga ke atas Nabi Muhammad s.a.w. dan ke atas keluarganya serta para sahabat yang terpilih.

Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.

p/s hihi doa arab pendek je, doa panjang baca doa melayu :)

No comments: